Hyppää sisältöön

Toiminta ja lajit

Helsingin Latu ja Polku järjestää monipuolista ulkoilutoimintaa Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla. Lisätietoa toiminnastamme löydät kootusti tältä sivulta. Tervetuloa mukaan!

Toimintamme ydintä on retkeily ja vaellus. Muuhun lajitarjontaamme kuuluu toistakymmentä lajia, mm. suunnistusta, polkujuoksua ja talviuintia, joiden lisäksi järjestämme erilaisia luontoaiheisia teemailtoja, koulutuksia ja ulkoilutapahtumia.

Toimintamme vaihtelee vuodenajan mukaan – kaikki ajankohtaiset tapahtumat, retket, teemaillat ja koulutukset löydät nettisivujemme kohdasta Tapahtumat.

Kaikesta toiminnasta voit kysyä lisää toimistoltamme tai jaoksien yhteyshenkilöiltä.

Hiihto
Keppijumppa
Lauluillat
Lentopallo
Lumikenkäily
Melonta
Perheliikunta
Polkujuoksu
Pyöräily ja maastopyöräily
Retkeily ja vaellus
Suunnistus
Talviuinti
Teemaillat ja tapahtumat
Vapepa-toiminta

Hiihto

Hiihdosta kaikki alkoi vuonna 1940, ja edelleen hiihdetään jos talvella on lunta! Järjestämme leppoisia hiihtoretkiä pääkaupunkiseudulla muutaman kerran talvessa, ja satunnaisemmin hiihtovaelluksia tai muita kauemmas suuntautuvia hiihtoreissuja.

Kattojärjestömme Suomen Latu ylläpitää hiihtopalvelukeskusta Paloheinässä talvisin. Jäsenemme saavat alennuksia vuokravälineistä ja hiihtokursseista, muista hyödyntää.

Keppijumppa

Keppijumppa on erinomaista kuntoliikuntaa, joka lisää liikkuvuutta ja koordinaatiokykyä. Keppijumppaa järjestetään kesäkaudella Maunulan majan kentällä raittiissa ulkoilmassa.

Lauluillat

Yhteislauluiltoja järjestetään Maunulan majalla syksyllä ja keväällä torstaisin. Tervetuloa laulaa lurittelemaan!
Lisätietoja saa laulattaja Matti Reittamolta p. 050-5991091 mrpalvel@sci.fi.

Lentopallo

Tiesitkö, että lentopallo on tullut maahamme Suomen Ladun kautta? Yhdistyksellämme on vakituinen lentopallovuoro Haagan peruskoululla (Isonnevantie 16) tiistaisin klo 19.00-21.00. Tiedossa on leppoisaa pelailua ja uudet pelaajat ovat tervetulleita! 

Voit ilmoittautua ja maksaa kausimaksun Eventillan kautta, tarkemmat tiedot löydät Tapahtumat-osiosta filtteröimällä lajilla “Lentopallo”.

Lumikenkäily

Lumikenkäily on helppo ja hauska kaikenikäisille ja -kuntoisille sopiva kokonaisvaltainen lihaskuntolaji. Se joka osaa kävellä, osaa myös lumikenkäillä. Lumikenkäilijä ei tarvitse latuja: hän pääsee liikkumaan vaihtelevissa maastoissa jokaisella kelillä. Laji viekin liikkujan lumoaviin luontoelämyksiin, joita kävellen tai suksilla ei voisi edes saavuttaa.

Talven aikana teemme 3-4 ohjattua lumikenkäretkeä, minkä lisäksi järjestämme Lumikenkäily tutuksi -kurssia Maunulan ulkoilumajalla. Yhdistyksellämme on jonkin verran lumikenkiä – kerro ilmoittautumisen yhteydessä, jos tarvitset retkelle lumikengät lainaksi.

Melonta

Retkimelonta on rentouttavaa luonto- ja terveysliikuntaa, joka sopii koko perheelle. Suomi tuhansien järvien maana tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia melontaretkeilyyn. Melonta kehittää koko ruumiin kuntoa: oikea melontaliike lähtee jaloista asti. Melonta vahvistaa käsi- ja selkälihaksia ja sopii erinomaisesti myös hartiavaivojen taltuttajaksi.

Meillä ei ole omaa melontakalustoa, mutta järjestämme melontakursseja ja retkiä kesäisin yhteistyössä melontaseurojen ja -yritysten kanssa.

Perheliikunta

Seikkailevat perheet on aivan uusi perheliikunnan toimintamalli, jossa perheet saavat työkaluja koko perheen ulkoiluun ja liikuntaan osana Suomen Ladun jäsenyhdistyksen toimintaa. Kohderyhmänä ovat alle 10-vuotiaat lapset ja heidän lähipiirinsä. Tärkeintä Seikkailevat perheet -toiminnassa on aikuisten ja lasten yhteinen hauska ja kiireetön liikunta ja ulkoilu. Seikkailevissa perheissä kaikki osallistuvat, myös aikuiset. Tekemisen ohessa löydetään uusia ulkoilumahdollisuuksia omassa lähiympäristössä, toiset perheet tulevat tutuiksi ja koetaan uudenlaista yhteisöllisyyttä. Toiminta on osa Opetus- ja Kulttuuriministeriön tukemaa Seikkailevat perheet -hanketta. 

Haluaisitko perustaa oman seikkailuheimon lähinaapurustoon? Seikkailuheimo keksii yhdessä kivaa tekemistä ulkona liikkuen: pihapelejä, retkeilyä, frisbeegolfia, majan rakennusta, luonnon tutkimista. Meiltä saat ideoita ja vinkkejä, sekä apua oman seikkailuheimon kokoamiseen. Ota yhteyttä yhdistyksen toiminnanjohtajaan, jos olet kiinnostunut perheliikuntatoiminnasta.

Polkujuoksu

Polkujuoksu on luontoliikuntaa, jossa nimensä mukaisesti juostaan poluilla. Usein juokseminen tapahtuu lähimetsissä tai vaellus- ja retkeilyreiteillä. Polkujuoksu on monipuolinen laji, sillä siinä tarvitaan niin kestävyyttä, ketteryyttä, koordinaatiota kuin tasapainoakin. Vaihteleva maasto vahvistaa myös kehon eri lihaksia monipuolisesti.

Järjestämme keväästä syksyyn lähes viikottain ohjattuja polkujuoksulenkkejä eri kohteissa Helsingissä, mm. Paloheinässä. Lisäksi koulutamme uusia polkujuoksuohjaajia. Löydät ajankohtaiset lenkit aina Tapahtumat-osiosta. 

Pyöräily ja maastopyöräily

Pyöräretki on mukava tapa tutustua lähiluontoon – ehdit nähdä enemmän ja saat samalla liikuntaa. Pyöräily on tehokasta terveysliikuntaa, joka hellii tärähdyksille herkkien jalkojen niveliä. Laji kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa, auttaa painonhallinnassa, parantaa lihasvoimaa ja liikkuvuutta, kehittää tasapainoa ja koordinaatiota. 

Järjestämämme maastopyörälenkit ovat useimmiten vauhdiltaan hitaita ja sopivat kaikille maastopyöräilyä harrastaville, myös aloittelijoille. Lenkkien vaativuudesta kerrotaan aina tarkemmin tapahtumakutsussa.

Oletko kiinnostunut ohjaamaan helppoja maastopyörälenkkejä? Etsimme innokkaita ohjaajia! Koulutamme sinut tarvittaessa, ja yksin ei tarvitse ohjata. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä toimistoomme.

Retkeily ja vaellus 

Suurin toimintamuotomme on retkeily ja vaellus, joita harrastamme ympäri vuoden eri muodoissa. Retkeily on virkistäytymistä luonnon keskellä ja irrottautumista arjen kiireistä. Se voi tarkoittaa sekä lyhyttä eväsretkeä laavulle että viikon hiihtovaellusta. Retkeily sopii kaikille: sopivissa olosuhteissa se on riittävän helppoa jopa perheen pienimmille ja huonokuntoisimmille, mutta retkeilijän niin halutessa laji tarjoaa haastetta koko loppuelämäksi.

Järjestämämme päiväretket eli reppuretket sopivat kaikille, jotka haluavat tutustua pääkaupunkiseudun retkeilykohteisiin sekä viettää aikaa leppoisissa merkeissä luonnon helmassa. Retkillä kierretään ohjaajan johdolla kiva lenkki pysähtyen sopivin väliajoin nauttimaan eväistä ja retkikohteesta. Retket ovat maksuttomia, kaikille avoimia ja ne järjestetään säällä kuin säällä. Olemme ottaneet käyttöön päiväretkille vaativuusluokitusjärjestelmän. Ilmoitamme retken vaativuusluokan aina retken tapahtumailmoituksessa. Voit tutustua vaativuusluokituksiin tästä.

Lisäksi järjestämme ympäri vuoden yön yli -retkiä ja viikonloppureissuja mm. Etelä-Suomen kansallispuistoihin sekä muutamia Lappiin suuntautuvia vaelluksia vuosittain.

Suunnistus

Suunnistustaito on retkeilijän perustaito, jota kannattaa kehittää aina ulkoillessaan. Se on taitolaji, jossa fyysiset ominaisuudet yksin eivät ratkaise. Suunnistus kehittää paitsi fyysistä kuntoa myös keskittymis- ja päättelykykyä. Pehmeä maastopohja on mukava ja turvallinen alusta liikkua.

Järjestämme aina kesäkaudella suunnistuksen alkeiskurssin, joka sopii myös vasta-alkajille. Lisäksi kesäisin jäseniemme käytössä on Vaakkoin kesärastirata, joka mahdollistaa omatoimisen harjoittelun.

Talviuinti

Talviuinti on edullinen, sosiaalinen ja luonnonläheinen harrastus, joka saa veren kiertämään, hormonit liikkeelle ja terveyden kukoistamaan. Laji tarjoaa sekä turvallista extremeä että rentouttavaa mindfulnessia. Talviuintia harrastaa jopa 100 000 suomalaista ja lajin kokeilijoita on yli puoli miljoonaa. 

Järjestämme talviuimareille lämpimän pukeutumiskontin ja saunavuoroja Rastilan leirintäalueen rantasaunaan. Talviuinti edellyttää Helsingin Latu ja Polku ry:n jäsenyyttä. Tarkemmat tiedot ja ohjeet löydät Talviuinti Rastilassa -osiosta sekä tapahtumasivuilta kun kausi-ilmoittautuminen aukeaa.

Teemaillat ja tapahtumat

Teemaillat ovat muutaman tunnin mittaisia tietoiskuja, luentoja tai muilla tavoilla aihetta esille tuovia tilaisuuksia. Teemailtojen aiheina ovat muun muassa retkeily ja vaeltaminen, terveysliikunta, ulkoilualueet ja -reitit, valokuvaus ja kasvit. Teemailtoja toteutetaan osittain OK-Siviksen tuella. Myös yhteistyökumppanimme Halti järjestää jäseniltoja, jolloin on mahdollista saada hyviä tarjouksia retkeilyvälineistä ja vaatteista. 

Lisäksi järjestämme kausittain yksittäisiä tapahtumia, joita ovat mm. Muumipeikon talvirieha Maunulan majalla, retkeilykauden avajaiset Vaakkoilla sekä valtakunnallinen Nuku yö ulkona -tapahtuma Suomen Luonnon päivänä elokuun viimeisenä lauantaina. Osallistumme myös muihin Suomen Ladun teematapahtumiin.

Vapepa-toiminta

Olemme perustaneet Helsingin Latuun ja Polkuun oman Vapepa-ryhmän, johon Vapepan eli Vapaaehtoisen pelastuspalvelun peruskurssit käyneet henkilöjäsenet voivat liittyä ja tätä kautta osallistua viranomaisen järjestämiin etsintöihin.

Jaokseen kuuluu Vapepan peruskurssin käyneitä henkilöitä ja jaoksen toiminta on pitkälti omia taitoja ylläpitävää toimintaa. Tavoitteena on ylläpitää etsintävalmiutta viranomaisen pyytäessä apua kadonneen henkilön etsintään. Ryhmämme on keskittynyt etsintätehtäviin. Vapepa-ryhmä harjoittelee pääsääntöisesti kaksi kertaa keväällä ja kaksi kertaa syksyllä. Viranomaisilta tulevat hälytykset osaltaan ylläpitävät ryhmän etsintävalmiutta ja jaos toimii hälytysryhmään kuuluvien henkilöiden kesken.

Harjoituksiin saa myös tulla tutustumaan asiasta kiinnostuneet henkilöt, mutta emme erikseen kouluta henkilöitä etsijöiksi. Koulutuksiin on olemassa Vapepan omat koulutukset, joihin voi tutustua Vapaaehtoisen pelastuspalvelun nettisivuilla. Sivuilta löytyy tietoa eri koulutuksista eri paikkakunnilla Suomessa ja myös paljon tietoa Vapaaehtoisesta pelastuspalvelusta ja sen toimintaperiaatteista. Vapepa-ryhmän yhteyshenkilönä toimii Riikka Nurmela, nurmelariikka@hotmail.com.

Jaa somessa: