Hyppää sisältöön

Vaakkoin eräkämppä

Ajankohtaista

5.4.2024: Jäsenlehteemme 01/2024 on epähuomiossa eksynyt virheellistä tietoa Vaakkoin eräkämpän talvi-/kesäkäytöstä. Kämpän käyttö jatkuu talvikäytöllä 30.4.2024 saakka, ja kesäkäyttö alkaa 1.5.2024 alkaen – eli käytäntö on sama kuin aiempinakin vuosina. (Voit lukea jäsenillemme suunnatusta kämpän kesä- ja talvikäytöstä lisää tältä sivulta.)

Esittely

Vaakkoin saunallinen eräkämppä sijaitsee Vaakkoin ulkoilualueella, Vihdintien 120 tuntumassa Espoon ja Vihdin rajalla, osoitteessa: Kuikunläänintie 45, Vihti. Kämppä ja sauna ovat molemmat jäsentemme käytössä. Kämpällä voi saunoa, istuskella nuotiolla, uida laiturilta, soudella tai yöpyä autiotupatyyliin. Ympärillä avautuu erämainen Vaakkoin ulkoilualue sekä Vaakkoin lampi.

Kämpän ja saunan käyttö

Kesäkaudella (toukokuusta lokakuulle) kämppä ja sauna ovat jäsentemme avoimessa käytössä joka päivä.

Talvikaudella (marraskuusta huhtikuulle) kämpän ja saunan käyttö jatkuu sekä avoimena, että varattavin vuoroin seuraavasti:

 • Arkipäivisin (maanantaista torstaihin) kämppä ja sauna ovat jäsenten vapaassa käytössä.
 • Viikonloppuisin (perjantaista sunnuntaihin) yöpyminen ja saunominen on mahdollista vain varauksella, jonka jäsenemme voivat tehdä välinevuokraamomme kautta täältä: Välinevuokraus – Helsingin Latu ja Polku ry. (Huom: Yöpymispaikan varaus tarkoittaa vain yhden sänkypaikan varausta, ei koko kämpän varausta).

Isännät käyvät huoltamassa kämppää viikoittain, mutta paikalla ei ole jatkuvaa päivystystä. Vaakkoista huolehditaan yhdessä, ja jokainen kävijä on vastuussa kämpän kunnosta ja siisteydestä.

Noudatathan kämpällä retkietikettiä ja otat huomioon muut kävijät. Vaakkoin eräkämppä on tarkoitettu vain yhdistyksen jäsenille. Helsingin Ladun ja Polun jäsen saa tuoda kämpälle enintään kaksi vierasta yhdellä kertaa. Kämppää ei ole tarkoitettu isompien kaveriporukoiden kokoontumisiin. Huomioithan myös seuraavat asiat:

 • Kämpälle mennessäsi tarvitset avainkaapin koodin. Avoimen käytön aikana saat koodin jäsennumeroa vastaan toimistoltamme, tai kämpän isänniltä. Viikonloppuvarauksen (talvikaudella) yhteydessä avainkaapin koodi lähetetään sinulle sähköpostiviestillä 12 tuntia ennen varauksen alkamista.
 • Jäsenet voivat käyttää kämppää ja oleskella/yöpyä kämpällä autiotupatyyliin, huomioiden avoimen käytön ajat ja varausajat.
 • Muut paikallaolijat tulee aina huomioida.
 • Vaakkoilla on hiljaisuus klo 23, jonka jälkeen paikalle ei kannata saapua.
 • Vaakkoin pihassa ei saa yöpyä asuntoautolla.
 • Kämpällä ei ole kävijöiden käyttöön sähköä.
 • Kämpällä ei ole juoksevaa vettä, kaivo on saunalta noin 20 metriä eteenpäin rannassa. Kaivovesi on tutkittu 4/2023 ja se täytti tutkituilta ominaisuuksiltaan talousvedelle asetetut mikrobiologiset laatuvaatimukset ja -suositukset.
 • Ruokaa voit valmistaa nuotiolla (ei kuitenkaan metsäpalovaroitusaikana) sekä kämpän keittiön kaasuliedellä. Jos käytät kämpän astioita, muistathan tiskata!
 • Metsäpalovaroitustilanne tulee aina tarkistaa kämpälle mennessä ja siellä ollessa. Ethän sytytä grillitulia Vaakkoilla ruohikko- tai metsäpalovaroituksen aikana!
 • Kämpälle ei tule jättää ruokia tai omia tavaroita. Kämpällä ei muutoinkaan ole jätehuoltoa, joten omat roskat tulee viedä pois lähtiessään.
 • Kämppää voi lämmittää kamiinalla.
 • Käynti tulee kirjata vieraskirjaan ja käyntimaksu tulee maksaa.
 • Jos kämpällä havaitsee asiatonta toimintaa tai puutteita, asia kannattaa ottaa reilusti puheeksi. Voi myös ottaa yhteyttä suoraan toimistolle, puh. 0400 926 964.

Käyntimaksut ja vieraskirja

Kämpän käytöstä peritään jäseniltä käyttömaksu. Maksuilla kustannetaan kämpän ylläpito.
(Pikakäynti Vaakkoin eräkämpällä on maksuton, jos et käytä kämpällä saunaa, puita tai kaasua).

Käyntimaksut ovat seuraavat:

 • Jäsenen avoimen käytön käyntimaksu 4 €/henkilö (sis. saunan käyttö)
 • Jäsenen avoimen käytön yöpyminen tai sänkypaikkavaraus 7 €/henkilö (sis. saunan käyttö)
 • Ei-jäsenen* avoimen käytön käyntimaksu 7 €/henkilö (sis. saunan käyttö)
 • Ei-jäsenen* avoimen käytön yöpyminen tai sänkypaikkavaraus 12€/henkilö (sis. saunan käyttö)
 • Erikseen varattu saunavuoro 7€, sekä lisäksi käyntimaksut henkilömäärän mukaan

*Huomaathan, että yksi jäsen voi tuoda kämpälle enintään kaksi vierasta (ei-jäsentä). Ei-jäsenet voivat vierailla kämpällä ainoastaan jäsenen kanssa.

Avoimen käytön käyntimaksut maksetaan MobilePay:lla. MobilePay:lla maksaessa syötä summa ja lähetä maksu 5-merkkiseen numeroon: 72203 (Helsingin Latu Vaakkoi). Löydät maksuohjeet myös kämpältä. Erikseen varatut saunavuorot ja sänkypaikkavaraukset (viikonloppuisin talvikaudella) maksetaan suoraan varauksen yhteydessä välinevuokraamossamme.

Huom! Muistathan vierailun yhteydessä kirjoittaa nimesi, jäsennumerosi ja maksamasi summa maksuvihkoon, myös jos maksat MobilePaylla (merkitse summan perään MP).

Avaimet

Kämpän avaimen saa puuvajan wc:n puoleisella seinällä olevista koodikaapeista.

Avainkaapin 1 (avoin käyttö) koodin saat toimistolta toimisto@helsinginlatu.fi p. 0400 926 964. Huomioithan, että toimisto on auki vain arkipäivisin. Varaudu kertomaan jäsennumerosi ottaessasi yhteyttä, avainkoodi annetaan vain jäsenille.

Avainkaapin 2 (käyttö varauksella, viikonloppuisin talvikaudella) koodi lähetetään sinulle sähköpostiviestillä 12 tuntia ennen varauksesi alkua.

Muista ehdottomasti palauttaa avain samaan paikkaan heti ovien avaamisen jälkeen.

Saunan käyttö ja saunavuorot

Talvikaudella (1.11.2023-30.4.2024) sauna on jäsenten avoimessa käytössä maanantaista torstaihin. Saunavuorot voi sopia tällöin paikalla olijoiden kesken. Jos sopimukseen ei päästä, niin vaihtoehtoisesti voidaan noudattaa ohjeellisia saunavuoroja, niin että parittomina tunteina on naisten ja parillisina miesten vuoro. Saunomisaika päättyy klo 22.00, jolloin saunan tulee olla tyhjä ja siivottu.

Talvikaudella sauna on perjantaista sunnuntaihin käytössä vain varauksella. Saunaa voi käyttää oman varauksen alkamisesta oman varauksen loppumiseen. Huomaathan, että Vaakkoille varauksia voivat tehdä vain täysi-ikäiset yhdistyksen jäsenet. Varaajan on oltava paikalla varauksen ajan. (Alle 15-vuotiaat saunovat ilmaiseksi maksavan, vuoron varanneen aikuisen seurassa.)

Kävijät lämmittävät itse saunan ja kantavat puut ja vedet saunaan. Kannathan saunomisen päätteeksi polttopuita valmiiksi myös seuraaville saunojille. Vaakkoin saunan kiuas on korjattu ja saunassa tehty pientä remonttia kesäkuussa 2023. Pidäthän hyvää huolta saunasta, älä lämmitä saunaa liian kuumaksi. Muista myös siivota jälkesi. Huomaathan että saunalla ei ole sähkövaloa. Saunassa ei myöskään tule polttaa kynttilöitä, otathan siis mukaan oman otsalampun.

Saunan avaimen löydät kämpältä keittiöön mennessäsi ovenkarmin vierestä oikealla puolella.

Yöpyminen

Kämpän sisällä on laverit kahdessa kerroksessa, sekä patjat ja tyynyt. Yhteensä nukkumapaikkoja on 12. Vaakkoin eräkämppä on tarkoitettu lyhyeen yöpymiseen, yöpyä voi siis vain yhden yön kerrallaan. Hiljaisuus alkaa Vaakkoilla klo 23. Ethän saavu siis paikalle tämän jälkeen.

Talvikaudella (1.11.2023 – 30.4.2024) jäsenet voivat yöpyä kämpällä maanantaista torstaihin vapaasti ilman varauksia.

Viikonloppuisin, perjantaista sunnuntaihin, kämpällä voi yöpyä vain varauksella talvikauden aikana. Huomaathan, että Vaakkoille varauksia voivat tehdä vain täysi-ikäiset yhdistyksen jäsenet. Varaajan on oltava paikalla varauksen ajan. (Ala-ikäiset lapset voivat kyllä yöpyä kämpällä, täysi-ikäisen varauksen tehneen huoltajansa kanssa, mutta lapsille tulee silti tehdä oma sänkypaikkavaraus).

Huom: Eräkämpän pihassa ei saa yöpyä asuntoautolla.

Koirat Vaakkoilla

Siististi käyttäytyvä koira voi tulla pihaan hihnassa. Jos paikalla on muita koiria tai pieniä lapsia, niin sitten tilannetta lukien. Nuotiopaikan ympäristö sekä sauna-alue pidetään vapaana koirista, kämppään sisälle ei saa tuoda koiria. Ethän myöskään tuo koiria saunan katokseen. Tarpeet voi mennä tekemään pihan ulkopuolelle. Lintujen pesimäaika on myös syytä huomioida alkukesästä, sillä lintuja ei saa häiritä. Koirien uittaminen kämpän ranta-alueella tai laiturilta on kielletty.

Yksityistilaisuudet

Päärakennuksen ja saunan vuokraus kokonaan omaan käyttöön vuorokaudeksi (24 h) maksaa 300 €. Tiloja voi varata yksityistilaisuuksiin vain 1.10. – 30.4. välisellä ajalla, pois lukien joulu ja uusi vuosi sekä oma toimintamme kuten retkikurssien tai jaostojen varaukset.

Tiedustelut: toimisto@helsinginlatu.fi tai puh. 0400 926 964. Vuokraamisella kustannetaan kämpän ylläpitoa.

Huomaathan, että Vaakkoille varauksia voivat tehdä vain täysi-ikäiset. Varaajan on oltava paikalla varauksen ajan.

Ajo-ohje kämpälle

Kämpän osoite on Kuikunläänintie 45, Espoo/Vihti. Vihdintien nro 120 varrella oleva pysäköintialue sorakuoppa on Vaakkoin ulkoilualueen yleinen parkkipaikka. Suosittelemme jättämään auton sorakuopan parkkiin, sillä kämpän piha on pieni ja Kuikunläänintien varteen ei saa pysäköidä. Pysäköintialueen infotaulun vierestä lähtee sinisin nauhoin merkattu polku eräkämpälle, matkaa on noin kilometri. Ethän pysäköi asuntoautoa tai -vaunua Vaakkoin kämpän piha-alueelle. 

Lisätietoa Vaakkoin käytöstä:

Marja-Liisa Niiranen 050 583 3846
Toimisto 0400 926 964 (ma-to 11-14) tai toimisto@helsinginlatu.fi

Vaakkoin ulkoilualue

Vaakkoi on erämainen metsäalue, jota rikkovat useat lammet ja kalliot. Vaakkoi kuuluu Nuuksion järviylängön alueeseen ja sijaisee Nuuksion kansallispuiston pohjoispuolella. Alueelta löytyvät muun muassa kauniit järvet Väärä-Musta, Saaren Musta ja Iso Lehmälampi asuttamattomine rantoineen. Järvien rantakallioilta pääsee myös uimaan. Vaakkoi on ihanteellinen vaihtoehto omatoimiselle ja retkeilytaitoiselle ulkoilijalle. Ainut merkitty reitti alueella on Reitti 2000.

Kämmenlammen laavu

Kämmenlammen laavu sijaitsee n. 2 km Vaakkoin eräkämpältä pohjoiseen. Laavulla on nuotiopaikka, puuvarasto, puucee ja laituri. Laavulle mahtuu yöpymään 6 henkilöä ja se on vapaasti kaikkien retkeilijöiden käytössä.

Ulkoilureitit

Vaakkoin alueella risteilee lukemattomia merkitsemättömiä polkuja, joita ulkoilija voi hyödyntää mielikuvituksensa ja taitojensa mukaan. Metsäisiä polkuja vaellellen löytyvät etelästä Karjakaivon ja idästä Luukkaan ulkoilualueet. Reitti 2000 on Helsingin Laaksosta lähtevä 110 km pitkä ulkoilureitti, joka kulkee kansallispuiston läpi. Reitti on merkitty sini-valkoisin nauhoin puihin. Reitti kulkee mm. Luukkaan ulkoilualueen kautta Vaakkoille ja sieltä edelleen Rinnekodin kautta Salmen ulkoilualueelle. Virkistyskalastus on sallittua Vaakkoin alueella, muista hankkia asianmukaiset kalastusluvat.

Jaa somessa: