Hyppää sisältöön

Vaakkoin eräkämppä

Vaakkoin eräkämppä sijaitsee Vaakkoin ulkoilualueella, Vihdintien 120 tuntumassa Espoon ja Vihdin rajalla, osoite Kuikunläänintie 45, Vihti. Kämppä on jäsentemme käytössä, ja siellä voi saunoa, istuskella nuotiolla, uida, soudella tai yöpyä autiotupatyyliin. Ympärillä avautuu erämainen Vaakkoin ulkoilualue.

Kämpän käyttö

Kämppä on jäsenten vapaassa käytössä elokuun loppuun saakka. Syyskuun alusta alkaen kämppä on jäsenten avoimessa käytössä arkipäivisin (ma-to) ja erillisvarauksella viikonloppuisin (pe-su).

Isännät käyvät huoltamassa kämppää viikoittain, mutta paikalla ei ole jatkuvaa päivystystä. Vaakkoista huolehditaan yhdessä, ja jokainen kävijä on vastuussa kämpän kunnosta ja siisteydestä.

Noudatathan kämpällä retkietikettiä ja otat huomioon muut kävijät. Vaakkoin eräkämppä on tarkoitettu vain yhdistyksen jäsenille. Helsingin Ladun ja Polun jäsen saa tuoda kämpälle enintään kaksi vierasta yhdellä kertaa. Kämppää ei ole tarkoitettu isompien kaveriporukoiden kokoontumisiin. Huomioithan myös seuraavat asiat:

 • Kämpälle mennessäsi tarvitset avainkaapin koodin, jonka saat jäsennumeroa vastaan arkisin toimistolta tai kämpän isänniltä.
 • Jäsenet voivat käyttää kämppää ja oleskella kämpällä autiotupatyyliin. Huomioithan siis kaikki paikallaolijat. Vaakkoilla on hiljaisuus klo 23, jonka jälkeen paikalle ei kannata saapua.
 • Kämpällä voi yöpyä, erillisiä yöpymisvarauksia ei oteta arkipäiville. Viikonloppuisin (pe-su) yöpyminen vain varauksella. Vaakkoin pihassa ei saa yöpyä asuntoautolla.
 • Kämpällä ei ole kävijöiden käyttöön sähköä.
 • Kämpällä ei ole juoksevaa vettä, kaivo on saunalta noin 20 metriä eteenpäin rannassa. Kaivovesi on tutkittu 5/2022 ja se täytti tutkituilta ominaisuuksiltaan talousvedelle asetetut mikrobiologiset laatuvaatimukset ja -suositukset.
 • Ruokaa voit valmistaa nuotiolla (ei kuitenkaan metsäpalovaroitusaikana) sekä keittiön kaasuliedellä. Jos käytät kämpän astioita, muistathan tiskata!
 • Tarkista aina metsäpalovaroitustilanne, ethän sytytä grillitulia Vaakkoilla metsäpalovaroituksen aikana!
 • Ethän jätä kämpälle ruokia tai omia tavaroitasi. Kämpällä ei muutoinkaan ole jätehuoltoa, vie siis roskat pois mukanasi.
 • Kämppää voi lämmittää kamiinalla.
 • Muista kirjata käyntisi vieraskirjaan ja maksaa käyntimaksu.
 • Jos huomaat asiatonta toimintaa tai puutteita kämpällä, ota asia reilusti puheeksi. Voit myös ottaa yhteyttä suoraan Vaakkoin isäntään Reijoon 040 8366 452 tai toimistolle.

Käyntimaksut ja vieraskirja

Kämpän käytöstä peritään jäseniltä käyntimaksu. Käyntimaksut ovat seuraavat:

 • jäsenen käyntimaksu 3 €/henkilö (sis. saunan käyttö)
 • jäsenen yöpyminen 6 €/henkilö (sis. saunan käyttö)
 • ei jäsenen käyntimaksu 6 €/henkilö (sis. saunan käyttö)
 • ei jäsenen yöpyminen 11 €/henkilö (sis. saunan käyttö)
 • erikseen varattu saunavuoro 10 €/vuoro sekä käynti- tai yöpymismaksu (lue lisää kohdasta saunan käyttö).
 • Huomaathan, että yksi jäsen voi tuoda kämpälle enintään kaksi vierasta.
 • Pikakäynti on maksuton, jos et käytä kämpän palveluja (esim. saunaa, puita, kaasua).

Käyntimaksut maksetaan Mobilepaylla tai yhdistyksen tilille Nordea FI96 1262 3000 1057 05 (viestikenttään teksti ”käynti/saunamaksu”). Maksa saunamaksu MobilePay-lyhytnumerolla syöttämällä summa ja lähettämällä rahat 5-merkkiseen numeroon Helsingin Latu Vaakkoi 72203. Löydät maksuohjeet myös kämpältä.

Huom! Muistathan vierailun yhteydessä kirjoittaa nimesi, jäsennumerosi ja maksamasi summa maksuvihkoon, myös jos maksat MobilePaylla (merkitse summan perään MP).

Avaimet

Kämpän avaimen saa puuvajan wc:n puoleisella seinällä olevasta koodilukosta. Koodin saat toimistolta toimisto@helsinginlatu.fi p. 0400 926 964. Huomioithan, että toimisto on auki vain arkipäivisin. Varaudu kertomaan jäsennumerosi ottaessasi yhteyttä, avainkoodi annetaan vain jäsenille.

Muista ehdottomasti palauttaa avain samaan paikkaan heti ovien avaamisen jälkeen.

Saunan käyttö ja saunavuorot

Syyskuun alusta alkaen Vaakkoin sauna on jäsenten avoimessa käytössä maanantaista torstaihin. Viikonloppuisin, perjantaista sunnuntaihin, saunaa on mahdollista käyttää vain saunavuorovarauksella. Arkisin paikalla olevat voivat sopia keskenään saunavuoroista. Saunaa voi lämmittää klo 12 alkaen iltaan klo 22 saakka. Saunomisaika päättyy klo 22.00, jolloin saunan tulee olla tyhjä ja siivottu.

Kävijät lämmittävät itse saunan ja kantavat puut ja vedet saunaan. Kannathan saunomisen päätteeksi polttopuita valmiiksi myös seuraaville saunojille. Vaakkoin saunan kiuas on korjattu ja saunassa tehty pientä remonttia kesäkuussa. Pidäthän hyvää huolta saunasta, älä lämmitä saunaa liian kuumaksi. Muista myös siivota jälkesi. Huomaathan että saunalla ei ole sähkövaloa. Saunassa ei myöskään tule polttaa kynttilöitä, otathan siis mukaan oman otsalampun.

Saunan avaimen löydät keittiöön mennessäsi ovenkarmin vierestä oikealla puolella.

Viikonlopun saunavuorot

Syyskuun alusta alkaen Vaakkoin saunaa voi käyttää viikonloppuisin, perjantaista sunnuntaihin, vain erikseen varatulla saunavuorovarauksella. Arkipäivisin, maanantaista torstaihin, sauna on kaikkien jäsenten yleisessä käytössä. Saunavuoroja voi varata viikonloppuisin klo 12-22 väliselle ajalle. Erillisen saunavuoron hinta on 10 € ja sen lisäksi maksetaan käynti- tai yöpymismaksu. Saunavuoron kesto on yksi tunti. Saunavuoroja voi varata yhden kerrallaan ja vain yhden vuoron per kuukausi. Saunavuoroja varataan vain jäsenille. Alla olevasta linkistä pääset näkemään varaustilanteen.

Saunavuorojen varaukset sähköpostitse toimisto@helsinginlatu.fi. Ilmoita varauksen yhteydessä jäsennumerosi.

Yöpyminen

Syyskuun alusta Vaakkoilla voi viikonloppuisin yöpyä vain erikseen varatulla yöpymisvarauksella. Arkipäivisin ma-to kämppä on jäsenten avoimessa käytössä ja kämpällä voi silloin yöpyä ilman varausta.

Kämpällä voi yöpyä autiotupatyyliin, sisällä on laverit kahdessa kerroksessa, patjat ja tyynyt. Yhteensä nukkumapaikkoja on 12. Viikonlopun (pe-su) yöpymisvuoro varataan etukäteen toimistolta. Vaakkoilla voi viikonloppuisin yöpyä vain yksi seurue kerrallaan. Huomioithan, että yöpymisvaraus ei tarkoita samaa kuin Vaakkoin vuokraus omaan käyttöön. Yöpymisiä voi varata perjantai-lauantai ja lauantai-sunnuntai välisille öille. Viikonloppuisin on käytössä myös varattavat saunavuorot (varaa siis halutessasi itsellesi myös saunavuoro). Yöpymisen voi varata vain yhdeksi yöksi kerrallaan ja samalle seurueelle kerran kuukaudessa. HUOM: Vaakkoin pihassa ei saa yöpyä asuntoautolla.

Sisätilat on varattu viikonloppuisin yöpymään tulleille klo 21.00-10.00, muutoin kämppä ja sauna ovat koko jäsenistön käytössä. Varaustilanteen näet alla olevasta linkistä.

Yöpymisvaraukset sähköpostitse toimisto@helsinginlatu.fi. Ilmoita varauksen yhteydessä jäsennumerosi.

Koirat Vaakkoilla

Siististi käyttäytyvä koira voi tulla pihaan hihnassa. Jos paikalla on muita koiria tai pieniä lapsia, niin sitten tilannetta lukien. Nuotiopaikan ympäristö sekä sauna-alue pidetään vapaana koirista, kämppään sisälle ei saa tuoda koiria. Ethän myöskään tuo koiria saunan katokseen. Tarpeet voi mennä tekemään pihan ulkopuolelle. Lintujen pesimäaika on myös syytä huomioida alkukesästä, sillä lintuja ei saa häiritä. Koirien uittaminen kämpän ranta-alueella tai laiturilta on kielletty.

Yksityistilaisuudet

Päärakennuksen ja saunan vuokraus vuorokaudeksi (24 h) 300 €. Tiloja voi varata yksityistilaisuuksiin vain 1.10. – 30.4. pois lukien joulu ja uusi vuosi sekä oman toimintamme kuten retkikurssien tai jaostojen varaukset.

Tiedustelut: toimisto@helsinginlatu.fi tai p. 0400 926 964. Vuokraamisella kerätään varoja kämpän ylläpitoon.

Ajo-ohje kämpälle

Kämpän osoite on Kuikunläänintie 45, Espoo/Vihti. Vihdintien nro 120 varrella oleva pysäköintialue sorakuoppa on Vaakkoin ulkoilualueen yleinen parkkipaikka. Suosittelemme jättämään auton sorakuopan parkkiin, sillä kämpän piha on pieni ja Kuikunläänintien varteen ei saa pysäköidä. Pysäköintialueen infotaulun vierestä lähtee sinisin nauhoin merkattu polku eräkämpälle, matkaa on noin kilometri. Ethän pysäköi asuntoautoa tai -vaunua Vaakkoin kämpän pihaan.

Kysyttävää? Isännät neuvovat ja opastavat sinua mielellään omatoimiseen oleiluun Vaakkoilla. 

Vaakkoin isännät:

Reijo Liimatainen p. 040 8366 452
Marja-Liisa Niiranen p. 050 583 3846
Toimisto p. 0400 926 964 (arkisin klo 11-15)

Vaakkoin ulkoilualue

Vaakkoi on erämainen metsäalue, jota rikkovat useat lammet ja kalliot. Vaakkoi kuuluu Nuuksion järviylängön alueeseen ja sijaisee Nuuksion kansallispuiston pohjoispuolella. Alueelta löytyvät muun muassa kauniit järvet Väärä-Musta, Saaren Musta ja Iso Lehmälampi asuttamattomine rantoineen. Järvien rantakallioilta pääsee myös uimaan. Vaakkoi on ihanteellinen vaihtoehto omatoimiselle ja retkeilytaitoiselle ulkoilijalle. Ainut merkitty reitti alueella on Reitti 2000.

Kämmenlammen laavu

Kämmenlammen laavu sijaitsee n. 2 km Vaakkoin eräkämpältä pohjoiseen. Laavulla on nuotiopaikka, puuvarasto, puucee ja laituri. Laavulle mahtuu yöpymään 6 henkilöä ja se on vapaasti kaikkien retkeilijöiden käytössä.

Ulkoilureitit

Vaakkoin alueella risteilee lukemattomia merkitsemättömiä polkuja, joita ulkoilija voi hyödyntää mielikuvituksensa ja taitojensa mukaan. Metsäisiä polkuja vaellellen löytyvät etelästä Karjakaivon ja idästä Luukkaan ulkoilualueet. Reitti 2000 on Helsingin Laaksosta lähtevä 110 km pitkä ulkoilureitti, joka kulkee kansallispuiston läpi. Reitti on merkitty sini-valkoisin nauhoin puihin. Reitti kulkee mm. Luukkaan ulkoilualueen kautta Vaakkoille ja sieltä edelleen Rinnekodin kautta Salmen ulkoilualueelle. Virkistyskalastus on sallittua Vaakkoin alueella, muista hankkia asianmukaiset kalastusluvat.

Jaa somessa: