Hyppää sisältöön

Talviuinti Rastilassa

Ylläpidämme kaupungin omistamaa talviuintipaikkaa ja lämmintä pukeutumiskonttia Rastilan leirintäalueella. Varaamme myös saunavuoroja jäsenillemme.

Talviuinti edellyttää Helsingin Latu ja Polku ry:n jäsenyyttä. Helsingin Ladun ja Polun jäsenet ovat paikallisyhdistyksen kautta Suomen Ladun jäseniä. Jäsenmaksu maksetaan Suomen Ladun tilille.

Valitettavasti emme voi enää ottaa uusia uimareita tälle kaudelle. Kevätkauden ilmoittautuminen avautuu joulukuussa.

Rastilan talviuintipaikan sijainti

Rastilan leirintäalue, Karavaanikatu 4, 00980 Helsinki

Suosittelemme tulemaan paikalle kävellen, pyöräillen tai metrolla. Pysäköintitilaa löytyy Rastilan kartanon pysäköintialueelta (leirintäalueen porttien sisäpuolelta).

Uimaan kontista tai saunasta

Talviuimarit voivat valita kahdesta vaihtoehdosta:

1) vain pukuhuonekontin käyttö, vaikka päivittäin klo 6-20

2) saunavuorot viisi kertaa viikossa ja halutessasi konttiavain käyttöösi

Konttiuimareita otetaan vuosittain n. 150, saunauimareita n. 140 henkeä. Molempiin ilmoittaudutaan ja maksetaan kausimaksu erikseen. Saunauimarit saavat halutessaan myös konttiavaimen käyttöönsä panttimaksua vastaan. Jollei saunavuoroja käyttävä käytä konttia, avainta ei tarvitse lunastaa.

Sekavuoroilla käytetään uimapukua tai pyyhettä saunassakin. Tällä ns. vanhalla rantasaunalla on erilliset pukeutumistilat miehille ja naisille, mutta yhteinen suihkutila ja sauna. 

Talviuintiin ilmoittautuminen ja kausimaksut löytyvät tapahtumat-osiostamme, kun seuraavan kauden ilmoittautuminen aukeaa.

Ohjeita ja vinkkejä uimareille

Pumppu: Huom! avannolle mennessä pitäisi painaa napista pumpun toiminta pois, pumppu alkaa toimia automaattisesti taas muutaman minuutin kuluttua.

Saunauimarit huom! Saunarakennuksesta tulee olla poistunut, kun vuoro loppuu. Viimeinen laittaa avaimen pöydälle ja ulko-oven lukkoon.

Talviuintipaikan huolto tehdään vapaaehtoisvoimin. Kaupungin sopimuksen myötä talviuimareille lankeaa yhteisvastuullisesti huolehtiminen reitin kevyen liikenteen väylältä laiturille lumenluonnista ja hiekoituksesta sekä laiturin hoitamisesta.  Tarkoituksena on, että tehtävät jaetaan niin, etteivät ne rasita ketään liikaa, maksimissaan yhtenä päivänä kaudessa. Samoin huomioidaan ne, jotka terveydellisistä syistä eivät tähän voi osallistua. Yksittäinen lumenluoja ja hiekoittaja ei ole vastuussa mahdollisista liukastumisista.

Ensikertalaisen muistilista

Talviuinti sopii lähes kaikille, mutta jos sinulla on jokin sairaus, neuvottele ensin lääkärisi kanssa.

  • Lihaksistoa on hyvä lämmitellä ennen avantoon menoa.
  • Saunasta ei saa mennä suoraan avantoon, vaan kehon täytyy antaa ensin hieman viilentyä.
  • Avannossa kannattaa viipyä aluksi vain muutamia sekunteja.
  • Ensimmäisillä kerroilla kylmä vesi voi aiheuttaa normaalia ja vaaratonta hengityksen salpautumista, joka menee ohi. Vedä ennen avantoon menoa keuhkot täyteen ilmaa ja avantoon mennessä puhalla rauhallisesti ulos.
  • Saunomisen ja avannon jälkeen kannattaa pukeutua lämpimästi vilustumisen välttämiseksi.
  • Avantoon ei saa mennä alkoholin vaikutuksen alaisena eikä sairaana.
  • Avannossa käyntien määrä, avannossa viipymisen kesto, sekä se käykö saunasta vai ilman ovat yksilöllisiä valintoja; omaa kehoaan kannattaa kuunnella, jotta oppii tietämään mikä sopii itselle.
  • Kaikki avantouinnin vaikutukset ovat yksilöllisiä.
  • Lapsikin voi olla innostunut avantouinnista. Jos se on hänelle mieluisaa, anna hänen kokeilla!
  • Avantouinti voi aiheuttaa riippuvuutta!
Jaa somessa: