Hyppää sisältöön

Talviuinti Rastilassa

Ylläpidämme kaupungin omistamaa talviuintipaikkaa ja lämmintä pukeutumiskonttia Rastilan leirintäalueella. Varaamme myös saunavuoroja jäsenillemme.

Talviuinti edellyttää Helsingin Latu ja Polku ry:n jäsenyyttä. Helsingin Ladun ja Polun jäsenet ovat paikallisyhdistyksen kautta Suomen Ladun jäseniä. Jäsenmaksu maksetaan Suomen Ladun tilille.

Ilmoittautuminen kevään 2023 talviuintiin avataan ennakkoilmoittautuminen syksyllä 2022 mukana olleille uimareille keskiviikkona 14.12.2022. Ennakkoilmoittautumislinkki ja ilmoittautumistiedot laitetaan mukana olleille uimareille sähköpostitse 14.12.

Mikäli ennakkoilmoittautumisen jälkeen vapaita paikkoja talviuintiin jää, niin uusien uimareiden ilmoittautuminen avataan 19.12.2022 klo 11 verkkosivujen tapahtumat -osiossa.

TALVIUINTIKAUSI KEVÄÄLLÄ 2023

Talviuintipaikan kevään 2023 veden laadun tutkimus on luettavissa täältä.

Uimaan kontista tai saunasta

Talviuimarit voivat valita kahdesta vaihtoehdosta:

 1. vain pukuhuonekontin käyttö, konttia voi käyttää päivittäin klo 6-20. Syksyn uintikausi 1.1.-30.4.2023.
 2. Saunavuorot viisi kertaa viikossa ja konttiavain käyttöösi erillishinnalla. Syksyn uintikausi saunasta 1.1.-30.4.2023.

Konttiuimareita otetaan kausittain noin 220 henkilöä ja saunauimareita noin 200 henkilöä. Molempiin ilmoittaudutaan ja maksetaan kausimaksu erikseen. Saunauimarit saavat erillismaksua vastaan konttiavaimen käyttöönsä. Saunauimarit voivat lunastaa kontin käytön saunauintimaksun lisäksi hintaan 10 €/kausi. Konttiin pääsee ainoastaan omalla henkilökohtaisella avaimella. Pukuhuonekontin avainpantti on 20 €.

Ilmoittautuminen pukuhuonekonttiin

Konttimaksu oikeuttaa talviuintipaikan ja lämpimän pukukopin käyttöön keväällä 2023. Kevätkausi alkaa su 1.1.2023 ja päättyy su 30.4.2023. Pukuhuonekontti on käytettävissä vapaasti klo 6.00 – 20.00.

Konttiuinnin maksu kevätkaudelle on 40 €.

Kevään ilmoittautuminen avataan kahdessa vaiheessa. Syksyllä 2022 kontin kautta talviuimassa käyneiden ilmoittautuminen aukeaa ke 14.12.2022 sähköpostitse erikseen toimitettavasta linkistä. Jollet ole saanut sähköpostiisi linkkiä, ole yhteydessä toimistoon.

Mikäli paikkoja jää, uusien uimareiden ilmoittautuminen avautuu ma 19.12.2022 klo 11 tapahtumat -osiossa.

Ilmoittautuminen saunavuoroille

Saunavuoroille ilmoittautuminen avataan kahdessa vaiheessa. Syksyllä 2022 saunavuorojen kautta uimassa käyneiden ilmoittautuminen aukeaa ke 14.12.2022 sähköpostitse erikseen toimitettavasta linkistä. Jollet ole saanut sähköpostiisi linkkiä, ole yhteydessä toimistoon.

Mikäli paikkoja jää, uusien uimareiden ilmoittautuminen saunavuoroille avautuu ma 19.12.2022 klo 11 tapahtumat -osiossa.

Kevään 2023 saunavuorot ovat seuraavat:

”Vanha sauna”/ sauna 2 eli lähempänä rantaa oleva sauna
tiistai                     15.00-19.30 sekavuoro
keskiviikko            15.00-19.30 sekavuoro 
torstai                   15.00-19.30 sekavuoro
lauantai                 09.00-13.00 sekavuoro
sunnuntai             12.30-17.30 sekavuoro  

Uusi sauna / sauna 1
ti                          17.00-19.30 sekavuoro
to                         17.00-19.30 sekavuoro
su                         15.00-17.30 sekavuoro

Kevään saunavuorojen kausimaksu on 150 euroa.

Ohjeet kaikille talviuimareille

 • Talviuintipaikka on käytössä vain jäsenille ja kontin avain on henkilökohtainen. Vierailijat eivät ole sallittuja, pukuhuonekontin avainta ei saa luovuttaa muille henkilöille eikä yksittäisiä käyntikertoja ole mahdollista ostaa.
 • Talviuintikaudelle ilmoittautuminen on sitova. Peruutukset ja kausimaksujen palautukset vain lääkärintodistuksella.
 • Laiturin päähän on asennettu pumppu. Avannolle mennessä pitää painaa napista pumpun toiminta pois, pumppu alkaa toimia automaattisesti taas muutaman minuutin kuluttua.
 • Lämmitettyyn konttiin ei saa ottaa sisälle koiria tai muita lemmikkielämiä hygienia syistä.
 • Talviuintipaikan huolto tehdään vapaaehtoisvoimin. Kaupungin sopimuksen myötä talviuimareille lankeaa yhteisvastuullisesti huolehtiminen reitin kevyen liikenteen väylältä laiturille lumenluonnista ja hiekoituksesta sekä laiturin hoitamisesta.  Vapaaehtoistehtävät jaetaan niin, etteivät ne rasita ketään liikaa, maksimissaan yhtenä päivänä kaudessa. Samoin huomioidaan ne, jotka terveydellisistä syistä eivät tähän voi osallistua. Yksittäinen lumenluoja ja hiekoittaja ei ole vastuussa mahdollisista liukastumisista.

Lisäohjeet saunavuoroja käyttäville

 • Saunan avaimen saa Rastila Campingin vastaanotosta 10 min ennen vuoron alkua.
 • Sekavuoroilla käytetään uimapukua tai pyyhettä saunassakin. Tällä ns. vanhalla rantasaunalla on erilliset pukeutumistilat miehille ja naisille, mutta yhteinen suihkutila ja sauna.
 • Saunarakennuksesta tulee olla poistunut, kun vuoro loppuu. Viimeinen jättää saunan avaimen pöydälle ja ulko-oven lukkoon.
 • Huomaathan, että pukuhuonetilat ja saunat voivat ajoittain olla ruuhkaisia. Huomioithan silloin kanssasaunojat ja annat mahdollisuuksien mukaan tilaa muille.

Ensikertalaisen muistilista

Talviuinti sopii lähes kaikille, mutta jos sinulla on jokin sairaus, neuvottele ensin lääkärisi kanssa.

 • Lihaksistoa on hyvä lämmitellä ennen avantoon menoa.
 • Saunasta ei saa mennä suoraan avantoon, vaan kehon täytyy antaa ensin hieman viilentyä.
 • Avannossa kannattaa viipyä aluksi vain muutamia sekunteja.
 • Ensimmäisillä kerroilla kylmä vesi voi aiheuttaa normaalia ja vaaratonta hengityksen salpautumista, joka menee ohi. Vedä ennen avantoon menoa keuhkot täyteen ilmaa ja avantoon mennessä puhalla rauhallisesti ulos.
 • Saunomisen ja avannon jälkeen kannattaa pukeutua lämpimästi vilustumisen välttämiseksi.
 • Avantoon ei saa mennä alkoholin vaikutuksen alaisena eikä sairaana.
 • Avannossa käyntien määrä, avannossa viipymisen kesto, sekä se käykö saunasta vai ilman ovat yksilöllisiä valintoja; omaa kehoaan kannattaa kuunnella, jotta oppii tietämään mikä sopii itselle.
 • Kaikki avantouinnin vaikutukset ovat yksilöllisiä.
 • Avantouinti voi aiheuttaa riippuvuutta!

Rastilan talviuintipaikan sijainti

Rastilan leirintäalue, Karavaanikatu 4, 00980 Helsinki

Suosittelemme tulemaan paikalle kävellen, pyöräillen tai metrolla. Pysäköintitilaa löytyy Rastilan kartanon pysäköintialueelta (leirintäalueen porttien sisäpuolelta). Huomaathan, että leirintäalueen portit suljetaan illalla saunavuorojen mukaan vaihtelevasti, joten mikäli menet uimaan kontilta myöhemmin illalla, niin auto kannattaa jättää kadun varteen.

Jaa somessa: