Hyppää sisältöön

Talviuinti Rastilassa

Ylläpidämme kaupungin omistamaa talviuintipaikkaa ja lämmintä pukeutumiskonttia Rastilan leirintäalueella. Varaamme myös saunavuoroja jäsenillemme.

Talviuinti edellyttää Helsingin Latu ja Polku ry:n jäsenyyttä. Helsingin Ladun ja Polun jäsenet ovat paikallisyhdistyksen kautta Suomen Ladun jäseniä. Jos et ole vielä yhdistyksen jäsen, voit liittyä jäseneksi tästä.

Talviuintipaikan lokakuun 2023 veden laadun tutkimus on luettavissa täältä.

TALVIUINTIKAUSI SYKSYLLÄ 2023

Rastilan talviuintipaikan talviuintikausi pääsee alkamaan sekä lämmitetyn pukuhuonekontin että saunavuorojen osalta sunnuntaina 1.10.2023.

Uimaan kontista tai saunasta

Talviuimarit voivat valita kahdesta vaihtoehdosta:

 1. Vain pukuhuonekontin käyttö, konttia voi käyttää päivittäin klo 6-21. Syksyn 2023 uintikausi 1.10.-31.12.2023.
 2. Saunavuorot viisi kertaa viikossa ja konttiavain käyttöösi erillishinnalla. Syksyn 2023 uintikausi saunasta 1.10.-31.12.2023.

Konttiuimareita otetaan kausittain enintään 230 henkilöä ja saunauimareita enintään 210 henkilöä. Molempiin ilmoittaudutaan ja maksetaan kausimaksu erikseen. Saunauimarit voivat erillismaksua vastaan lunastaa kontin käyttöoikeuden. Erillismaksun hinta on 10 €/kausi. Konttiin pääsee ainoastaan omalla henkilökohtaisella avaimella. Pukuhuonekontin avainpantti on 20 €.

Ilmoittautuminen pukuhuonekonttiin

Konttimaksu oikeuttaa talviuintipaikan ja lämpimän pukukopin käyttöön syksyllä 2023. Syyskausi alkaa su 1.10.2023 ja päättyy su 31.12.2023. Pukuhuonekontti on käytettävissä vapaasti henkilökohtaisella avaimella klo 6.00 – 21.00.

Konttiuinnin maksu syyskaudelle on kauden lyhyyden takia poikkeuksellisesti 30 €.

Syksyn 2023 ilmoittautuminen avataan kahdessa vaiheessa. Keväällä 2023 kontin kautta talviuimassa käyneiden ilmoittautuminen aukeaa ke 27.9.2023 sähköpostitse erikseen toimitettavasta linkistä. Jollet ole saanut sähköpostiisi linkkiä, ole yhteydessä toimistoon.

Mikäli paikkoja jää, uusien uimareiden ilmoittautuminen avautuu ma 2.10.2023 klo 11 tapahtumat -sivullamme.

Syksyn 2023 saunavuorot

Syksyn 2023 saunavuorot ovat seuraavat:

”Vanha sauna”/ sauna 2 eli lähempänä rantaa oleva sauna
tiistai                     15.00-19.30 sekavuoro
keskiviikko            15.00-19.30 sekavuoro 
torstai                   15.00-19.30 sekavuoro
lauantai                 09.00-13.00 sekavuoro
sunnuntai             12.30-17.30 sekavuoro  

Uusi sauna / sauna 1
ti                          17.00-19.30 sekavuoro
to                         17.00-19.30 sekavuoro
su                         15.00-17.30 sekavuoro

Syksyn 2023 saunavuorojen kausimaksu on 115 euroa.

Ilmoittautuminen saunavuoroille

Saunavuoroille ilmoittautuminen avataan kahdessa vaiheessa. Keväällä 2023 saunavuorojen kautta uimassa käyneiden ilmoittautuminen aukeaa ke 27.9.2023 sähköpostitse erikseen toimitettavasta linkistä. Jollet ole saanut sähköpostiisi linkkiä, ole yhteydessä toimistoon.

Mikäli paikkoja jää, uusien uimareiden ilmoittautuminen saunavuoroille avautuu ma 2.10.2023 klo 11 tapahtumat -sivullamme.

Ohjeet kaikille talviuimareille

 • Talviuintipaikka on käytössä vain jäsenille ja kontin avain on henkilökohtainen. Vierailijat eivät ole sallittuja, pukuhuonekontin avainta ei saa luovuttaa muille henkilöille eikä yksittäisiä käyntikertoja ole mahdollista ostaa.
 • Talviuintikaudelle ilmoittautuminen on sitova. Peruutukset ja kausimaksujen palautukset vain lääkärintodistuksella.
 • Laiturin päähän on asennettu pumppu. Avannolle mennessä pitää painaa napista pumpun toiminta pois, pumppu alkaa toimia automaattisesti taas muutaman minuutin kuluttua.
 • Lämmitettyyn konttiin ei saa ottaa sisälle koiria tai muita lemmikkielämiä hygienia syistä.
 • Talviuintipaikan huolto tehdään vapaaehtoisvoimin. Kaupungin sopimuksen myötä talviuimareille lankeaa yhteisvastuullisesti huolehtiminen reitin kevyen liikenteen väylältä laiturille lumenluonnista ja hiekoituksesta sekä laiturin hoitamisesta.  Vapaaehtoistehtävät jaetaan niin, etteivät ne rasita ketään liikaa, maksimissaan yhtenä päivänä kaudessa. Samoin huomioidaan ne, jotka terveydellisistä syistä eivät tähän voi osallistua. Yksittäinen lumenluoja ja hiekoittaja ei ole vastuussa mahdollisista liukastumisista.

Lisäohjeet saunavuoroja käyttäville

 • Saunan avaimen saa Rastila Campingin vastaanotosta enintään 10 min ennen vuoron alkua.
 • Sekavuoroilla käytetään uimapukua tai pyyhettä saunassakin. Tällä ns. vanhalla rantasaunalla on erilliset pukeutumistilat miehille ja naisille, mutta yhteinen suihkutila ja sauna.
 • Saunarakennuksesta tulee olla poistunut, kun vuoro loppuu. Viimeinen jättää saunan avaimen pöydälle ja ulko-oven lukkoon.
 • Huomaathan, että pukuhuonetilat ja saunat voivat ajoittain olla ruuhkaisia. Huomioithan silloin kanssasaunojat ja annat mahdollisuuksien mukaan tilaa muille.

Ensikertalaisen muistilista

Talviuinti sopii lähes kaikille, mutta jos sinulla on jokin sairaus, neuvottele ensin lääkärisi kanssa.

 • Lihaksistoa on hyvä lämmitellä ennen avantoon menoa.
 • Saunasta ei saa mennä suoraan avantoon, vaan kehon täytyy antaa ensin hieman viilentyä.
 • Avannossa kannattaa viipyä aluksi vain muutamia sekunteja.
 • Ensimmäisillä kerroilla kylmä vesi voi aiheuttaa normaalia ja vaaratonta hengityksen salpautumista, joka menee ohi. Vedä ennen avantoon menoa keuhkot täyteen ilmaa ja avantoon mennessä puhalla rauhallisesti ulos.
 • Saunomisen ja avannon jälkeen kannattaa pukeutua lämpimästi vilustumisen välttämiseksi.
 • Avantoon ei saa mennä alkoholin vaikutuksen alaisena eikä sairaana.
 • Avannossa käyntien määrä, avannossa viipymisen kesto, sekä se käykö saunasta vai ilman ovat yksilöllisiä valintoja; omaa kehoaan kannattaa kuunnella, jotta oppii tietämään mikä sopii itselle.
 • Kaikki avantouinnin vaikutukset ovat yksilöllisiä.
 • Avantouinti voi aiheuttaa riippuvuutta!

Rastilan talviuintipaikan sijainti

Rastilan leirintäalue, Karavaanikatu 4, 00980 Helsinki

Suosittelemme tulemaan paikalle kävellen, pyöräillen tai julkisilla. Pysäköintitilaa löytyy Rastilan kartanon pysäköintialueelta (leirintäalueen porttien sisäpuolelta). Huomaathan, että leirintäalueen portit suljetaan illalla saunavuorojen mukaan vaihtelevasti, joten mikäli menet uimaan kontilta myöhemmin illalla, niin auto kannattaa jättää kadun varteen.

Jaa somessa: