Hyppää sisältöön

Talviuinti Rastilassa

Ylläpidämme kaupungin omistamaa talviuintipaikkaa ja lämmintä pukeutumiskonttia Rastilan leirintäalueella. Varaamme myös saunavuoroja jäsenillemme.

Talviuinti edellyttää Helsingin Latu ja Polku ry:n jäsenyyttä. Helsingin Ladun ja Polun jäsenet ovat paikallisyhdistyksen kautta Suomen Ladun jäseniä. Jos et ole vielä yhdistyksen jäsen, voit liittyä jäseneksi tästä.

Talviuintipaikan huhtikuun 2024 veden laadun tutkimus on luettavissa täältä.

TALVIUINTIKAUSI 2023-2024

Rastilan talviuintipaikan talviuintikausi pääsee alkamaan sekä lämmitetyn pukuhuonekontin että saunavuorojen osalta sunnuntaina 1.10.2023.

Syksyn 2023 uintikausi on 1.10.-31.12.2023.

Kevään 2024 uintikausi on 1.1.-30.4.2024.

Kevätkauden ennakkoilmoittautuminen 8.12.-14.12.2023. Uusien uimareiden ilmoittautuminen aukeaa 15.12.2023 klo 11.00.

Kevään 2024 maksut
– konttiuimarit 40 euroa/kevätkausi
– saunauimarit 155 euroa/kevätkausi.

Uimaan kontista tai saunasta

Talviuimarit voivat valita kahdesta vaihtoehdosta:

 1. Vain pukuhuonekontin käyttö, konttia voi käyttää päivittäin klo 6-21.
 2. Saunavuorot viisi kertaa viikossa ja konttiavain käyttöösi erillishinnalla.

Konttiuimareita otetaan kausittain enintään 230 henkilöä ja saunauimareita enintään 210 henkilöä. Molempiin ilmoittaudutaan ja maksetaan kausimaksu erikseen. Saunauimarit voivat erillismaksua vastaan lunastaa kontin käyttöoikeuden. Erillismaksun hinta on 10 €/kausi. Talviuintimaksu maksetaan syyskaudelle ja kevätkaudelle erikseen.

Kauden ilmoittautuminen avataan kahdessa vaiheessa. Edellisenä kautena talviuimassa käyneille ilmoittautuminen avataan viikkoa aiemmin sähköpostitse erikseen toimitettavasta linkistä. Jollet ole saanut sähköpostiisi linkkiä, ole yhteydessä toimistoon. Ennakkoilmoittautumisen jälkeen ilmoittautuminen avataan kaikille Helsingin Ladun ja Polun jäsenille. Ilmoittautua voi Tapahtumat-sivun kautta.

Pukuhuonekontti

Pukuhuonekonttiin pääsee ainoastaan omalla henkilökohtaisella avaimella. Pukuhuonekontin avainpantti on 20 €. Konttimaksu oikeuttaa talviuintipaikan ja lämpimän pukukopin käyttöön. Pukuhuonekontti on käytettävissä vapaasti henkilökohtaisella avaimella klo 6.00 – 21.00.

Talviuintikauden 2023-2024 saunavuorot

”Vanha sauna”/ sauna 2 eli lähempänä rantaa oleva sauna
tiistai                     15.00-19.30 sekavuoro
keskiviikko            15.00-19.30 sekavuoro 
torstai                   15.00-19.30 sekavuoro
lauantai                 09.00-13.00 sekavuoro
sunnuntai             12.30-17.30 sekavuoro  

Uusi sauna / sauna 1
tiistai                     17.00-19.30 sekavuoro
torstai                   17.00-19.30 sekavuoro
sunnuntai             15.00-17.30 sekavuoro

Ohjeet kaikille talviuimareille

 • Talviuintipaikka on käytössä vain jäsenille ja kontin avain on henkilökohtainen. Vierailijat eivät ole sallittuja, pukuhuonekontin avainta ei saa luovuttaa muille henkilöille eikä yksittäisiä käyntikertoja ole mahdollista ostaa.
 • Talviuintikaudelle ilmoittautuminen on sitova. Peruutukset ja kausimaksujen palautukset vain lääkärintodistuksella.
 • Laiturin päähän on asennettu pumppu. Avannolle mennessä pitää painaa napista pumpun toiminta pois, pumppu alkaa toimia automaattisesti taas muutaman minuutin kuluttua.
 • Lämmitettyyn konttiin ei saa ottaa sisälle koiria tai muita lemmikkielämiä hygienia syistä.
 • Talviuintipaikan huolto tehdään vapaaehtoisvoimin. Kaupungin sopimuksen myötä talviuimareille lankeaa yhteisvastuullisesti huolehtiminen reitin kevyen liikenteen väylältä laiturille lumenluonnista ja hiekoituksesta sekä laiturin hoitamisesta.  Vapaaehtoistehtävät jaetaan niin, etteivät ne rasita ketään liikaa, maksimissaan yhtenä päivänä kaudessa. Samoin huomioidaan ne, jotka terveydellisistä syistä eivät tähän voi osallistua. Yksittäinen lumenluoja ja hiekoittaja ei ole vastuussa mahdollisista liukastumisista.

Lisäohjeet saunavuoroja käyttäville

 • Saunan avaimen saa Rastila Campingin vastaanotosta enintään 10 min ennen vuoron alkua.
 • Sekavuoroilla käytetään uimapukua tai pyyhettä saunassakin. Tällä ns. vanhalla rantasaunalla on erilliset pukeutumistilat miehille ja naisille, mutta yhteinen suihkutila ja sauna.
 • Saunarakennuksesta tulee olla poistunut, kun vuoro loppuu. Viimeinen jättää saunan avaimen pöydälle ja ulko-oven lukkoon.
 • Huomaathan, että pukuhuonetilat ja saunat voivat ajoittain olla ruuhkaisia. Huomioithan silloin kanssasaunojat ja annat mahdollisuuksien mukaan tilaa muille.

Ensikertalaisen muistilista

Talviuinti sopii lähes kaikille, mutta jos sinulla on jokin sairaus, neuvottele ensin lääkärisi kanssa.

 • Lihaksistoa on hyvä lämmitellä ennen avantoon menoa.
 • Saunasta ei saa mennä suoraan avantoon, vaan kehon täytyy antaa ensin hieman viilentyä.
 • Avannossa kannattaa viipyä aluksi vain muutamia sekunteja.
 • Ensimmäisillä kerroilla kylmä vesi voi aiheuttaa normaalia ja vaaratonta hengityksen salpautumista, joka menee ohi. Vedä ennen avantoon menoa keuhkot täyteen ilmaa ja avantoon mennessä puhalla rauhallisesti ulos.
 • Saunomisen ja avannon jälkeen kannattaa pukeutua lämpimästi vilustumisen välttämiseksi.
 • Avantoon ei saa mennä alkoholin vaikutuksen alaisena eikä sairaana.
 • Avannossa käyntien määrä, avannossa viipymisen kesto, sekä se käykö saunasta vai ilman ovat yksilöllisiä valintoja; omaa kehoaan kannattaa kuunnella, jotta oppii tietämään mikä sopii itselle.
 • Kaikki avantouinnin vaikutukset ovat yksilöllisiä.
 • Avantouinti voi aiheuttaa riippuvuutta!

Rastilan talviuintipaikan sijainti

Rastilan leirintäalue, Karavaanikatu 4, 00980 Helsinki

Suosittelemme tulemaan paikalle kävellen, pyöräillen tai julkisilla. Pysäköintitilaa löytyy Rastilan kartanon pysäköintialueelta (leirintäalueen porttien sisäpuolelta). Huomaathan, että leirintäalueen portit suljetaan illalla saunavuorojen mukaan vaihtelevasti, joten mikäli menet uimaan kontilta myöhemmin illalla, niin auto kannattaa jättää kadun varteen.

Jaa somessa: