Hyppää sisältöön

Linturetki 19.4.2022

Tänä keväänä yhdistyksemme järjesti kovan kysynnän johdosta kaksi linturetkeä. Oppaaksi olimme saaneet oikean lintumiehen, Paul Segersvärdin. Hän on pitkän linjan luonto-opas, toimittaja ja optikko. Optikon ammattitaidosta oli varmasti hyötyä, koska hän havaitsi kaksi kertaa enemmän lintuja kuin me muut.

Matkan varrella hän kertoili kiinnostavia tietoja linnuista ja niiden elintavoista. Suomen runsaimmat lajit ovat peippo ja pajulintu, molempia on noin 8 miljoonaa paria. Opettelemalla tunnistamaan ne ja niiden laulun, tunnistaa aloitteleva ornitologi jo yli 35 prosenttia maamme linnuista. Lohdullista.

Retkemme sattui vielä kevään toistaiseksi kauniimpaan ja lämpimimpään päivään. Kuljimme noin kolmen kilometrin ympyräreitin Keinumäen lintutornin kautta peltojen ympäri rantaa pitkin. Aikaa fogeleita tiiraillen kului yli kolme tuntia. Näimme/kuulimme 45 lintulajia. Kaunein oli Aku Ankasta tuttu uivelo, melko harvinainen Pohjois-Suomen vesistöjen asukas.


Muutoinkin osa lajeista oli selvästi vain levähtämässä muuttomatkallaan kohti pohjoista. Vähän harvinaisimmista havainnoista voisi mainita kalasääsken, merikotkan, liron ja punajalkaviklon. Osa linnuista oli niin kaukana, että ne pystyi tunnistamaan vasta kurkattuaan Paulin kaukoputkeen.

Retki sai niin paljon kehuja, että järjestämme varmasti lisää jo syksyllä.

Terveisin Matti Niemelä

Kuvat: Leila Simonen

Linturetkellä kuljettu reitti. Lähtöpaikka on Hakalantien pysäköintialue Gardenian takana.
Jaa somessa:

Lisää aihealueeseen liittyen

Jäsenpalvelut

Jäsenenämme pääset nauttimaan monipuolisesta ulkoilusta ja yhdessäolosta, sekä runsaista jäseneduista. Samalla autat meitä järjestämään ulkoilutoimintaa ja edistämään sekä lasten että aikuisten luontosuhdetta ja hyvinvointia luonnossa.