Hyppää sisältöön

Äkäslompolo kesäretkeilykohteena

Tämä teksti on alun perin julkaistu Helsingin Latu ja Polku -lehdessä, numerossa 1/2021.

Helsingin Latu ja Polun ohjelmaan oli suunniteltu teemailta 4.2.2021 aiheena ”Äkäslompolo kesäretkikohteena”. Koronan johdosta tilaisuus jouduttiin peruuttamaan ja se korvataan tässä teemakirjoituksella.

Äkäslompoloa ja Ylläksen seutua mainostetaan latuhiihtäjien paratiisina – sitä se onkin. Kesäkohteena seutu on tuntemattomampi.  Äkäslompolon alue tarjoaa kesäretkeilijälle monia vaihtoehtoja – merkattuja polkuja niin kulkijoille kuin pyöräilijöille, kauniita luontokohteita, hyviä taukopaikkoja, kalastusmahdollisuuksia, marjastusmahdollisuuksia, omatoimikulkijoille mielenkiintoisia retkikohteita.

Äkäslompolon kylä sijaitsee Pallas-Yllästunturin kansallispuiston eteläpään länsipuolella. Pallaksen kansallispuisto perustettiin1938. Vuonna 2005 tähän liitettiin Yllästunturin ja Aakenustunturin alueet, jolloin muodostui yhtenäinen Pallas-Yllästunturin kansallispuisto. Ylläksen pohjoisrinteellä metsärajan läheisyydessä, kylästä runsas kilometri, on puiston opastuskeskus Kellokas.  Suosittelen sitä Äkäslompolon kävijälle ensimmäisenä tutustumiskohteena. Kannattaa käydä – sieltä saa hyvää informaatiota reiteistä ja taukopaikoista ja voi ostaa karttoja. Siellä on myös ravintola ja näyttely Lapin elämästä. Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa v. 2019 oli runsaat 500 000 käyntikertaa.

Äkäslompolo on Kolarin kunnassa oleva kylä n. 40 km Kolarin keskustasta koilliseen. Asukkaita kunnassa on vähän alle 4000. Turismin myötä pienestä Lapin kylästä Äkäslompolosta on kasvanut turistikeskus, jossa ympärivuotisesti asuu runsaat 400 ihmistä. Kylän maisemaa hallitsee seitsemän tunturia – Kuertunturi, Yllästunturi (718 m), Kesänkitunturi, Lainiotunturi, Kukastunturi, Pyhätunturi ja Aakenustunturi. Äkäslompolo siten tunnetaan myös nimellä ”Seitsemän tunturin kylä”.

Etäisyyksiä Äkäslompolosta: Helsinki n. 1000 km, Kolari 40 km, Kittilä 50 km, Rovaniemi 200 km, Tornio 225 km.

Matkustus Helsingistä: Oma auto, ajoaika 10-12 tuntia + tauot, lento Kittilään ja suora bussiyhteys Äkäslompoloon, yöjuna Helsingistä Kolariin ja bussiyhteys Äkäslompoloon, junassa myös autovaunuja (ks. vr.fi).  Päiväjuna aamulla Helsingistä Kemiin ja jatkoyhteys bussilla Kolariin, Kolarista taksi Äkäslompoloon (n. 80 e). Rovaniemeltä ei ole sujuvaa julkisen liikenteen yhteyttä Äkäslompoloon. Yöjunalla Rovaniemelle (kulkee joka päivä) ja auto junassa on käyttökelpoinen vaihtoehto.

Äkäslompolon historialukuja: Historiakirjoituksen mukaan ensimmäinen vakinainen asukas 1748, ensimmäiset turistiryhmät 1934 kotimajoituksessa, puhelin kylään 1939, koulu aloitti kylässä 1946, Jounin kauppa 1950, ensimmäiset turistimajat Stenan maja 1947, Tammitieva 1948, Ylläsmaja 1950, autotie kylään 1953, sähkö kylään 1967, uusi hiihtohissi 1968, puhelut automaattiverkkoon 1973, Äkäshotelli 1974, Finnairin lennot Kittilään 1983, matkustajajunaliikenne Kolariin 1986, maisematie 2006, Jounin K-market 2008.

Majoitus ja kulkeminen retkikohteisiin: vuodepaikkoja yli 10 000, kaksi hotellia Äkäshotelli, Ylläskaltio, mökkimajoitusta – vaatimattomasta luksukseen, ruokailu – oma mökkiruokailu, ravintolatasoisia, ns. kotiruokapaikkoja, pizzeria, hampurilaispaikkoja. Jokaiselle jotakin!

Kesäaika ei ole varsinaista sesonkiaikaa, hyvä mahdollisuus löytää edullista majoitusta.

Kesäretkikohteet eivät ole kylän keskustan välittömässä läheisyydessä. Jos käytössä ei ole autoa, kannattaa majoitus valita kylän itäreunalta suosituimpia retkikohteita ajatellen (Varkaankuru, Kellostapuli, Yllästunturi, Kesänkijärvi, Kesänkitunturi, Kukastunturi). Ellei ole autoa käytössä, polkupyörän vuokraaminen helpottaa kulkemista retkikohteiden lähtöpaikkaan.  Oma pyörä junassa – kannattaa selvittää. Taksin käyttöä voi suositella harkinnan mukaan. Kauempana autolla tavoitettavia kohteita – Pakasaivo, Äkässaivo, Kuerlinkat-putous, maisematie, Ylläsjäven kylä, Pallas, Pyhäjärvi kalastuskohteena.

Merkatut retkireitit (tarkemmat tiedot Luontokeskus Kellokkaasta)

  • Varkaankurunpolku, 4 km
  • Kesänkijärven kierros, 6 km
  • Kiirunankieppi, 12 km
  • Tuomikurun kierros, 6 km
  • Pirunkurun ponnistus, 8 km
  • Kukastunturin kierros, 20 km

Omatoimiretket

  • Kartta ja suunnistustaito on välttämätöntä.
  • Suosittuja kohteita – Kesänkitunturi, Lainiotunturi, Kukastunturi, taukopaikkona Hangaskuru, Tahkokuru, Kotamaja
  • Yöpymis- ja tulipaikkoja: Pyhäjärven ja Kutujärven autiotuvat. Kodat – Tahkokuru, Hangaskuru, Kotamaja, Tuomikuru, Kesänkijärvi, Pyhäjärvi, Tunturijärvi ja Vareskota.

Maastopyöräily

  • Äkäslompolosta lähtee runsaasti pyöräreittejä.
  • Luontokeskus Kellokkaasta on saatavissa alueen reittikartta.
  • alittavana on reittejä oman taitotason mukaan, helppo, keskivaativa, vaativa.

Kasvillisuus, eläimistö, marjastus

  • Varkaankurussa kasvava pohjansinivalvatti on alueen ”helmi”, kaunis isokokoinen sinikukkainen lehtokasvi, kukkii heinäkuussa.
  • Muita: väinönputki, ruohokanukka, kurjenkanerva, riekonmarja, metsäkurjenpolvi, kotkansiipi. Harvinaisempia: sielikkö, uuvana, tunturilieko, lettorikko, näsiä.
  • Lintuja: kuukkeli, koskikara, riekko, pulmunen, liro, sinirinta, pohjantikka, keltavästäräkki.
  • Nisäkkäitä: kettu, metsäjänis, poro, alueella karhuja ja ahmoja (havaintoja erittäin harvoin).
  • Hilla on himoittu herkkumarja. Laajoja suoalueita on mm. Ylläs-, Kesänki- ja Lainiotuntureiden itäpuolella. Kylän lähisoilta marjat poimitaan ensimmäisenä, pitemmälle kävelyt voivat olla marjasaaliin kannalta palkitsevia.  Marjasaaliit vaihtelevat vuosittain hyvin paljon. Hillan kukinta voi epäonnistua monesta syystä – halla, raesade, rankkasade, kova tuuli, pölyttäjien puuttuminen.
  • Mustikka- ja puolukkasadot ovat joinakin vuosina runsaita.

Äkäslompolo tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja luontoliikkujalle alkukesästä syksyn ruskaan. Reittejä on valittavissa helppokulkuisesta vaativaan. Omatoimikulkijalle löytyy hyviä tuli- ja levähdyspaikkoja. Viime vuosien aikana maastopyöräilyn suosio on lisääntynyt vuosi vuodelta ja pyöräilyreittejä on rakennettu runsaasti. Jos ei ole omaa pyörää, pyörän voi vuokrata paikallisesta alan liikkeestä. Myös Luontokeskus Kellokas vuokraa pyöriä. Julkisen liikenteen aikataulut löytyvät tänä päivänä netistä, samoin majoitusvaihtoehdot. Lomaile Lompolossa, ylläty Ylläksellä!

Kalle Eerola

Jaa somessa:

Lisää aihealueeseen liittyen

Jäsenpalvelut

Jäsenenämme pääset nauttimaan monipuolisesta ulkoilusta ja yhdessäolosta, sekä runsaista jäseneduista. Samalla autat meitä järjestämään ulkoilutoimintaa ja edistämään sekä lasten että aikuisten luontosuhdetta ja hyvinvointia luonnossa.